Super-Hessu ja muita taikavoimia

  


Joku on sanonut, että jos ei Kuusankoskella asuvana tunne Super-Hessua, ei tunne vielä sieltä ketään. Hessu Heikki Tiihonen ilmestyi eteeni, kun olin väärässä asennossa kyykyssä raskaat painot harteillani. 


Kohta neljä kuukautta kuusaalaisena, voiko siinä ajassa ujuttautua paikkakunnan elämänmenoon? Aika mukavasti, kun pitää mielen avoimena ja juttelee kaikille, jotka vain viitsivät kuunnella. Kohtuullisen kovana höpöttäjänä olen tutustunut moneen hännänheiluttajaan nimeltä. Samalla on tullut karvakorvien omistajilta arvokasta tietoa paikallisista asioista. Kuten esimerkiksi se, että Villa Tähdestä pienen kävelymatkan päässä on kaunis metsä, jossa pääsee kulkemaan Hevoslammelle saakka – en kyllä sitä lampea ole vielä löytänyt.

 


Verkkoja kannattaa viritellä, vaikkei kalastaja olisikaan. Oli hyvä idea lähteä opiskelemaan matkailualaa harjoittelunäyttöjä suorittamalla, se avaa ovia ihan uusiin maailmoihin. Tästä voit lukea lisää Olenko kartalla? -matkablogistani. 

 


Uuden alan opiskelu on avartava kokemus myös siinä suhteessa, että käytännön harjoittelussa minun pätevyyttäni ei määritä vuosikymmeniä kannatellut kirjoittamisen lahja, vaan se, kuinka kätevästi pyöräytän munarullan ja pilkon salaatteja. Viikonloppuna keskustelimme Virtakivessä huumorimielellä siitä, että onko Outi ravintolan keittiössä uhka vai mahdollisuus? Itse kyllä kallistuisin ensimmäiseen, ei ehkä kannata itse ravintolaa perustaa.

Liikkumisen voima saa uusia ulottuvuuksia, kun on uusi kuusaalainen. Onneksi läheltä löytyy kuntokeskus Fit Kuusaa, jossa minut otettiin todella avosylin vastaan. Yrittäjä Heini Keisala tuntui heti ensitapaamisessa huipputyypiltä – muutaman päivän päästä olinkin jo treenaamassa asiakaspalvelua Fit Kuusaan vastaanotossa. Wau, olenkin haaveillut keikkatyöstä kuntosalilla. Kun siellä on duunissa, niin tuntuu jotenkin itsekin liikunnallisemmalta: aivan kuin olisin ”fitimmässä” kunnossa.  

Sosiaalisuus on osa saliharjoittelua


Mikäs sen tervehenkisempää puuhaa olisi kuin käydä jumpissa ja salilla treenaamassa ja samalla tutustua uusiin ihmisiin? Kuten Super-Hessuun, joka tuli ystävällisesti neuvomaan, että meikäläinen kyykkää vähän liikaa etukenoon. Ja jalatkin voisivat olla vähän leveämmässä asennossa. Paikallinen voimaikoni oli niin mielenkiintoinen persoona, että olihan hänen tarinansa kuultava.


Heikki Tiihosen elämään saliharjoittelu tuli muiden urheilulajien jatkeena. Juniorina kilpaluistelijana aloittanut siirtyi nuorena kenttälajeihin: kuulaan ja kiekonheittoon. Myöhemmin mies löysi itsensä kilpapyöräilijänä ja voimamieskisojen järjestäjänä.

 

– Kuntosalit ovat olleet minun elämääni yli 50 vuotta. Olen toiminut taustalla asiantuntijana ja suunnitellut UPM:n tehtaalle oman salin, yrityksen työvaltuutettuna neljännesvuosisadan toiminut vireä 73-vuotias kertoo.

 

Hessu käy Fit Kuusaalla ohjaamassa valmennettavia, jotka haluavat määrätietoisesti kehittää voimaharjoitteluaan. Siinä ohessa hän jakaa asiantuntijuuttaan myös muille, jos kokenut silmä huomaa korjauksen tarvetta. 

 

– Minusta salilla kuuluu auttaa aloittelijoita, sosiaalisuus on osa kuntosalikokemusta. Sitä paitsi jos oppii tekemään jonkun liikkeen väärin, niin siitä poisoppiminen on monesti vaikeaa.

 


Hänen mukaansa hyvä kuntosali on sellainen, jossa aloittelijan on helppo päästä sisään lajin perusteisiin. Kunnon laitteet kuuluvat tietenkin asiaan. Ja vapaita painoja, niitä on löydyttävä myös pitkään lajia harrastaneille – mieluusti tuhanteen kiloon saakka.

 

Kiloista puheenollen, Hessu on myös elävä esimerkki onnistuneesta painonpudotuksesta. Hän hoikistui kahdessa ja puolessa vuodessa 26 kiloa, sai lisää virtaa ja terveempiä elinvuosia. Miten mies tuon tempun teki?

 

– Laitoin ruokavalion uusiksi, lautaselle tuli yli puolet vihreää. Kalaa ja kanaa, punaista lihaa vain kerran viikossa. Viisi pientä ateriaa päivässä ja paljon vettä, kolme litraa on hyvä määrä.

 

Varsinainen kokemusasiantuntija tämä Super-Hessu. Nyt synttäriviikolla kaikilla on mahdollista päästä tutustumaan hänen ohjaukseensa Fit Kuusaalla.

 

Olen tosi kiitollinen kaikista teistä ihanista ihmisistä, jotka olette ottaneet minut mukaan Kuusankosken elämänmenoon. Puhelimeni osoitekirja on mukavasti täydentynyt uusista nimistä, jotka viestittelevät sointuvilla mie- ja sie-sanoilla. Olen toiveikkaalla mielellä, ehkäpä noista joistakin voi kehkeytyä pitempää yhteistä matkaa kulkevaa ystävyyttä. 

 

Toki on ollut tilanteita, jossa huomaan törmänneeni ennakkoluuloihin ja vakiintuneisiin rakenteisiin. Kun ei tiedä taustoja, voi helposti loukata tietämättään.  Ja juu, kyllä täältä Kouvolan kaupungista (mihin Kuusankoski nykyään kuuluu) löytyy myös betonimöhkäleitä, joiden ajatusmaailmaan eivät uudet kuviot heti istahda. Mutta on parempi keskittyä hyviin tyyppeihin ja heistä virtaavaan taikavoimaan. 



Ja ihanaan Villa Tähteen, jonka ulkokuoren uudistusprojekti etenee myötätuulessa. Arkkitehti Heikki Käppi kävi jo ottamassa talosta strategiset mitat, jotta voi suunnitella siihen sopivan kuistin. Ai että, näen jo meidät sisareni kanssa nauttimassa kahvia kesäaamuna uudella kuistilla.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kauneutta ja kartanoelämää

Iso onni pienestä tilasta