Iso onni pienestä tilasta

Ei uskoisi, että 12 neliön kokoinen tila voi herättää näin paljon hyviä tunteita. Villa Tähden kuistin rakentaminen on tämän kevään jännittävin juttu.

 

Kun ostimme siskoni kanssa viime vuoden toukokuussa tämän ihanan talon, siinä oli kaksi puutetta: kuisti uupuu ja seinillä on asbestia sisältävät mineriittilaatat. Tänä keväänä korjataan nuo puutteet historiaan.

Joulukuussa valmistuivat kuistin perustukset odottamaan helmikuuta, jolloin timpurimme palaisivat rakennuspaikalle. Risto ja Panu Penttinen yllättivät iloisesti, sillä tositoimiin he ryhtyivät jo tammikuun viimeisellä viikolla. Kuistin ensimmäiset pystylaudat ovat nyt paikoillaan, siitä se unelma alkaa hahmottua.

 

Positiivinen kokemus oli myös asbestipurkua tekevä paikallinen yritys Homex Oy, jonka miehet kävivät poistamassa mineriittilevyt kuistin kohdalta. Homma sujui ammattilaisilta nopealla tempolla muutamassa tunnissa. Ja mikä parasta – kuistin kohdalta levyjen alta paljastui hyvässä kunnossa olevaa puuverhoilua.

 

Vanhoista valokuvista näkyy, että talon etupuolella on aikoinaan ollut ovi olohuoneeseen, joka on toiminut liiketilana. Asbestinpurkumiehet irrottivat muutaman mineriittilevyn oven kohdalta ja valitettavasti sieltä löytyi vain irtolevy, ei lautaseinää. Se kohta vaatiikin sitten timpureilta vähän enemmän askartelua. Jännittää, millaisessa kunnossa muut seinät ovat. Se selviää muutaman viikon päästä, kun loputkin levyt puretaan. 

Vanhan talon henkeen
sointuvat ovet ja ikkunat 

Se kuisti, ai että siitä tulee ihana. Yhteensä kahdeksan kaunista vanhan talon henkeä kunnioittavaa ristikkoikkunaa ja kahdet komeat pariovet. Meille suositeltiin Valkealassa sijaitsevaa Siekkelin Puutyötä, joka osoittautuikin oikein passeliksi paikaksi. 


 

Yrittäjä Timo Siekkelin 38 vuoden kokemukseen oli ensikertalaisten helppo luottaa. Persoonallinen veikkonen veisteli myös huumorilla elämäntarinaansa, joka sisälsi monia yrittäjyyden mausteita: hirsitalojen ulkomaankauppaa, taloudellisia notkahduksia ja kehityksen ilonpilkahduksia. 

 

”Jos jossain olen onnistunut, niin hyvien miesten palkkaamisessa. He ovat tulleet meille töihin suoraan ammattikoulusta, sen jälkeen työ on opettanut osaajaksi. Kaikki ovat olleet meillä pitkään töissä, vaihtuvuus on meillä nolla.”


Timo Siekkeli toteaa myös, että ilman naapurissa toimivaa veljen sahaa ei yritys pyörisi. Laadukas raaka-aine mahdollisimman läheltä on elinehto alalla, jossa lopputuotteiden hinnat on kilpailuntakia poljettu alas.

 

Pääsimme siskon kanssa viime viikolla katsastamaan työn alla olevia ikkunoita. Siellä ne meidän ilonaiheet rakentuvat, muutama kehikko oli valmiiksi kasattuna odottamaan maalausta. Tuntuu kivalta tietää, millainen puuseppä on asialla. Ne eivät ole vain ikkunoita, vaan tarinoilla rikastettuja ruudukkoja.


 

Ovet ovat tässä vaiheessa vasta lankkuina odottamassa puusepän käsittelyä. Saimme niiden tekijältä Timo Tainalta seikkaperäisen opastuksen eri työvaiheista. Siellä vilahti uusia sanoja kuten tapitus, ovenkarmin kyntteet ja ovilehti. Ajatella, että ovi ensin kasataan vaihe vaiheelta, sitten puretaan osiin maalausta varten ja taas kasataan. Tämän jälkeen osaan arvostaa käsintehtyjä ovia entistä enemmän. 

 

Timo Siekkeli rohkaisi meitä miettimään värillistä ovea, ja päätimmekin ottaa kuistilta sisätilaan menevät pariovet sinisinä. Mies ihmetteli, kun valitsimme sopivan värisävyn muutamassa minuutissa – ei kuulemma ole naisille tyypillistä. Ai ei, no me edustammekin nopeiden päätösten koulukuntaa.

 


Paluumatkalla Valkealan Kansikkaasta Kuusaalle on ihana kirppis, Valkealan Sisätori. Pitihän siellä piipahtaa, kun kerran ohi ajettiin. Onneksi kävimme, sillä siellä meitä odotti kuistille täydellinen pöytä ja kolme tuolia 40 eurolla. Kauniin harmaa kalusto arviolta viime vuosisadan alkupuolelta, juuri sopiva tuohon tilaan. 

 

Helmikuusta tulee upea luomisen kuukausi. Tässä projektissa olen myös oppinut, miten tärkeää on löytää ammattitaitoiset rakennusmiehet, joiden kanssa yhteistyö on mutkatonta. Penttiset hoitavat yhteydenpidot eri tahoille, tilaavat tarvittavat materiaalit ja rakentavat meille unelmien kuistin loppuelämän iloksi. Kun vielä ulkoverhoilu saadaan kuntoon, niin Villa Tähdestä kuoriutuu todellinen kaunotar.









 

 

 

Kommentit

  1. Hienoa kuulla että saitte puusepän paikalle ja olitte tyytyväisiäkin ilmeisesti. Aika rohkeaa muuttaa värisuunnitelmaa viimeisillä hetkillä! Itse tuskin olisin pystynyt. Uskon että lopputulos tulee olemaan mahtava. Meillä myös puuseppä hakusessa ensi keväänä, meille olisi tulossa uudet terassin kaiteet ja siihen on suhteellisen selkeä suunnitelmakin, minkälaiset tahtoisimme.
    https://jarvinikkarit.fi/

    VastaaPoista
  2. Hyvä homma että pääsee tuosta asbestistakin eroon. Meillä on asbestikartoitus tulossa ennen remonttia vanhaan taloomme. Hieman on epäilyksiä, että sitä saattaisi löytyä. Toivotaan kuitenkin, ettei löydy.
    https://www.ahakon.fi/asbestikartoitus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kauneutta ja kartanoelämää

Super-Hessu ja muita taikavoimia