Puuaita vaihtuu kukkaloistoksi

Kun kutsuu puutarha-alan ammattilaisen visiitille, saattaa jäädä ylimääräinen lautakasa pihamaalle. Kävi nimittäin niin, että Villa Tähden edustalle suunniteltu puuaita vaihtuu kukkaloistoksi. Kuten tuleva hortonomi Risto Hämäläinen totesi, koskaan ei ole huono vaihtoehto istuttaa lisää kasveja.

Puutarha-alan opiskelija ja tuore yrittäjä Risto Hämäläinen pyörähti Villa Tähden pihalla inspiraatiokierroksella kertomassa meille näkemyksiään, mihin suuntaan puutarhaamme kannattaisi kehittää. Kuusaalta kotoisin oleva Hämäläinen opiskelee Lepaalla rakennetun ympäristön hortonomiksi. Perinteikkäässä opinahjossa, nykyään Hämeen ammattikorkeakoulussa, on koulutettu puutarha-alan ammattilaisia yli sadan vuoden ajan.

Hämäläinen perusti keväällä Kuusaan Viherpalvelun. Lisäksi hän työskentelee osa-aikaisena Kuusankosken Viherpisteellä, joka sijaitsee sopivasti tuossa melkein kulman takana. Tai jos ajattelee kukkaroa, niin se on tuhoisan lähellä, koska kesäkukkiin ja taimiin saa helposti uppoamaan pienen omaisuuden. 

Kun istutat puuntaimen, avaa juuripaakkua. Näin juuret lähtevät paremmin kasvamaan.


Hämäläisen visiitti Villa Tähden pihamaalle oli kaikin puolin avartava. Paikka, johon olimme ajatelleet uuden luumupuun istuttaa, onkin liian varjoinen. Myös suunnitelmat talon edustalle rakennettavasta puuaidasta heittivät kuperkeikkaa. Miksi ihmeessä rakentaa aita, jonka sisään jää tylsä kaistale kivikkoa? On paljon parempi istuttaa meidän ja ohikulkijoiden iloksi pensasaita ja sen eteen monikerroksinen kukkapenkki.

– Jos tähän laittaa aidan, en kyllä keksi mitään järkevää käyttöä tilalle. Puoli metriä seinästä vapaata tilaa, sitten hanhikkia ja eteen jotain matalaa kukkaa, vaikka kerroksena jotain pientä pikkuangervoa, tulisi hyvää värikontrastia. Koskaan ei ole huono vaihtoehto laittaa lisää kasveja, Hämäläinen selvittää.

Loistava idea, näillä näkymin talon edustalle tulee ainakin pinkkejä ja valkoisia hanhikkeja. Harmillista, että ehdimme jo hankkia aitavärkit tuohon paikkaan, mutta kyllä sitä uutta rakennettavaa varmasti muualtakin löytyy. 

Vinkkejä ja vihreitä näkökulmia

Kun tilaa puutarhasuunnittelijan pihavisiitille, saa yhdellä käynnillä iskettyä monta kärpästä. Moni jo hyväksi todettu idea muuttui ei-niin-hyväksi, kuten esimerkiksi kuistin edustalle mietitty kiveys. Se on tietty kaunis katsella ja helppohoitoinen, mutta miten on vesien kulku?  Ei siis kannatakaan laitaa kovaa pintaa pihalle. Toki liuskekiviä voisi miettiä poluksi nurmikolle.

 

Parkkipaikkaa rajoittavan pensasaidan saa kätevästi ja edullisesti, kun siirtää syreenin pikkutaimia aidaksi. Syreenit ovat siitä kivoja, että ne leviävät tosi helposti ja uusia taimia saa istukkaista.  

Tukikepit tukevat erityisesti puun juuria niiden kasvussa.

Hämäläinen visualisoi mukavasti myös vanhan piharakennuksen kukkamaailmaa. Nyt sen edustalla kasvaa vain lyhyen ajan kukkivia monivuotisia lajikkeita. Ne ovat vanhaan rakennukseen sopivia perinnekasveja. Lisää kukkaloistoa saa vaikka amppeleilla.

 

Siskoni toivoi pihalle lempikukkiaan pioneja. Hän pohti, ovatko nuo kukkakaunottaret meille puutarhanhoidon alkeet vasta omaaville vielä liian vaikea rasti. Ammattilainen vakuutti, ettei niin ole, mutta pionit tarvitsevat riittävästi kasvutilaa. Näin syntyi taas uusi penkkiaihio, parhaimmalle paraatipaikalle keskelle pihaa. Viereen istutettiin se valoa kaipaava luumupuu, näin se täydentää tulevia pioni-istutuksia.

 

Saa nähdä, mitä kaikkea mielenkiintoista vielä pihaamme tuleekaan Kuusaan Viherpalvelu Risto Hämäläisen innostamana. Alkujaan logistiikkapuolelle kouluttautunut mies ryhtyi opiskelemaan puutarha-alaa rakkaudesta luontoon. Hän toivoo, että voisi omalta osaltaan auttaa ihmisiä näkemään myös puutarhoissa luonnollisuuden taikavoiman. 


Kaikkea ei tarvitse siirtää ja rakentaa uudelleen, vaan pihan parhaita kohtia korostamalla ja pienillä muutoksilla voi saada upeita ratkaisuja aikaan – niin ja tietysti uusilla kasveilla, niitähän ei voi koskaan olla liikaa?

 


Yksivuotias ilontuoja 

Villa Tähti täytti toukokuun lopussa vuoden. Talohan on jo satavuotias, mutta sisareni ja minun omistuksessa se on ollut nyt tuon vuoden. 


Olemme puutarhatöiden ja aitalautojen maalauksen lomassa fiilistelleet elettyä vuotta ja ihmetelleet, miten paljon onkaan tapahtunut. 

 

Mineriitillä päällystetty talo on saanut kauniin puuverhoilun, ja kruununa koko talossa on upouusi kuisti. Siitä tuli kertaheitolla tähtihuone, jossa nautitaan kiireettömät aamukahvit, keskustellaan lounaalla loppupäivän suunnitelmista ja tarinoidaan ystävien kanssa illanistujaisissa.


Vuoteen on mahtunut niin monta ihanaa tori.fi-tarinaa, kun olemme intohimolla metsästäneet uusia huonekaluja, maljakkoja, astioita, tauluja, pöytäliinoja, mattoja… Välillä on pitänyt irrottaa lipastosta listoja, että vanha puusepän taidonnäyte on mahtunut pikkuautoon.


Vaikka vanhat huonekalut ovat meidän juttumme, niin keittiöön ostimme Villa Tähdelle (ja meille) synttärilahjaksi upean kirkkaanpunaisen Smegin jenkkikaapin. Heti tuli valtava wow-efekti – jääkaapilla on uskomaton vaikutus koko huoneen dynamiikkaan. 

 

Toinen uusi rakkaus on Aulis, Parolan Rottingin ja suomalaisen kalustemuotoilun klassikko. Yritys ei turhaan kerro nettisivuillaan, että ”Istahda hetkeksi – rakastu iäksi”. Suunnitelmissa on jo toisen, valkoisen Auliksen hankinta vierashuoneeseen.

 


Kuin aikuisten Huvikumpu

Aikuisten Huvikummuksikin kutsutun Villa Tähden vaikutus on vahva. Se on jopa pystynyt rauhoittamaan tällaista tuuliviiriä, jonka on vaikea pysyä viikkoa pitempään samassa paikassa. Voisi jopa sanoa, että vanha talo on mystisesti maadoittanut minut.

 

Hortonomi Hämäläinen totesi osuvasti käyskennellessään pihamaalla: ”Täällä tulee sellainen fiilis, että vaikka en olekaan mikään kirjailija, voisin alkaa kirjoittamaan kirjaa.” Niinpä niin, viisaita sanoja nuorelta mieheltä.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kauneutta ja kartanoelämää

Super-Hessu ja muita taikavoimia

Iso onni pienestä tilasta